вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

28 Юни 11, 14:33
Публикуван е списък на най-замърсените с химикали плодове
Седмият по ред годишен доклад на Environmental Working Group* (EWG) за правителството на САЩ, съдържа данни за 53 вида плодове и зеленчуци - кои са най-замърсени с пестициди. Измерванията на продуктите се правят след щателно измиване и в повечето случаи - обелени. Пестицидите, както е известно, са токсични за нервната система, причиняват рак, нарушават хормоналния баланс и може да увредят мозъка при децата. Препоръчва се бременните жени да избягват продукти, които съдържат пестициди. Изследване на Харвардското училище за обществено здраве показва, че при деца, които са били изложени на въздействие на пестициди, са налице проблем с хиперактивността и фокусиране на вниманието. При резултатите от направените тестове се вземат предвид: - процент на проби с наличен поне един пестицид; - процент на проби с два или повече пестицида; - средното количество пестициди, открити в една проба; - средно количество от всички открити пестициди; - максимално количество пестициди, открити в една проба; - общо количество пестициди, открити в пробата. Ябълки от миналата година се преместват с три позиции нагоре и са начело на списъка – установено е, че 92% от ябълките съдържат два или повече пестициди. “Ние смятаме, че такова високо ниво на химикали в ябълките, може да обясни тяхното продължително съхранение след прибиране на реколтата”, казва Соня Лундер, анализатор в EWG. - “Обработката на ябълките може да бъде многократна, за да се увеличи максимално продължителността на съхранение. И ние все още не знаем какви могат да бъдат дългосрочните последствия от тези пестициди. Ако изберете за обяд блюдо от петте вида плодове и зеленчуци от “замърсената група”, то едновременно ще получите средно 14 различни пестициди. Ако изберете пет продукта от “чистия” списък, ще погълнете не по-малко от два пестицида. СПИСЪК “ЗАМЪРСЕНИ“: 1. Ябълки 2. Целина 3. Ягода 4. Праскови 5. Спанак 6. Нектарини 7. Грозде 8. Сладък пипер 9. Картофи 10. Боровинки 11. Салата 12. Салата “Кале” “ЧИСТ” СПИСЪК: 1. Лук 2. Царевица 3. Ананас 4. Авокадо 5. Аспержи 6. Сладък грах 7. Манго 8. Патладжан 9. Пъпеш 10. Киви 11. Зеле 12. Диня 13. Сладък картоф 14. Грейпфрут 15. Гъби “Потребителите не искат пестициди в храната си! Опитайте да измивате добре плодовете и зеленчуците да белите корите” - казва президентът на EWG Кен Кук. Но ние предупреждаваме, че това няма да даде резултат. Пестицидите не са само по повърхността, но и вътре в продукта. Опитвайте се да купувате био плодове и зеленчуци въпреки че са по-скъпи. Не можете да намерите органични ябълки? Купете си нещо от “чистия списък“. По-малко от 10% замърсяване с пестициди съдържат ананасът, мангото, авокадото. А в зеленчуци като аспержи, царевица, лук не са открити дори остатъци от химикали в 90 % от пробите. Избирането на пет порции плодове и зеленчуци на ден от “чистия” списък, при повечето хора може да доведе до намаляване на дневния прием на пестициди с 92%, се казва в доклада на Environmental Working Group./agroxxi.ru

http://www.farmer.bg/26988-Publikuvan-e-spisak-na-naj-zamarsenite-s-himikali-plodove

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5593