вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

Вземи в gLOG
20 Април 11, 16:35
Май 10-20 мин. не достигнаха за добрата организация по почистването на града
Идеята на общественика Ангел Кънчев беше обсъдена и приветствана, но ще се реализира в неясно колко изменен вид
В призив към вестник “Тича”, поместен в брой 102 от 6 април т. г., известният в региона общественик от село Хан Крум Ангел Кънчев предложи на преславската общественост една много навременна идея за почистване на града, като помоли някои институции за съдействие и подкрепа. Одобрявайки предложението на г-н Кънчев, нашето издание от своя страна с готовност за популяризиране на благородното начинание потърси мнения на предполагаемите основни участници в него и на свой ред апелира за осъществяване на инициативата с ясното разбиране, че  ролята на организатор  се пада на местната изпълнителна власт в лицето на общинската администрация. В крайна сметка беше решено своеобразният план за почистването да се начертае миналата сряда в кабинета на зам.-кмета на общината г-жа Пепа Кръстева.
На тази среща в общината дойдоха представители (двама директори, един пом.-директор и една учителка) на четирите преславски училища, управителят на местното БКС, двама общински съветници и председател на ромската организация в града и съучредител на гражданското сдружение „Тича-ВП”. Поканен беше и Ангел Кънчев, на когото най-напред беше дадена думата. Преслав не е от много замърсените градове на България, но има какво още да се желае – направи преценка старият активист, но не пропусна да посочи като добри примери за подражание градчета като кукли, както и близкото приветливото село Троица, а също и определени преславски фирми.  Г-н Кънчев припомни идеята си с участието преди всичко на учениците да се боядисат с вар, а ако е възможно на места и с блажна боя бордюрите поне по основните улици на Преслав. Той предупреди за нуждата от добра организация, за да се осъществи нелеката задача Преслав да добие приветлив вид и да се позарадват местните хора,  когато държавата, освен във всичко друго, е потънала и в боклуци. За да има и възпитателен ефект, основния трудов ресурс на начинането той видя в лицето на децата, но изрази надежда, че предприятия, отделни домакинства и граждани също ще направят нещо в тази кампания.
В отговор на чутото зам.-кметът Пепа Кръстева каза, изразявайки лично мнение,  че това за боядисването на бордюрите не може да се реши тук, на събранието, понеже  Преслав като град си има определена архитектура. Сега не е като преди 20 – 30 г., като на съботник. Не може учениците да бъдат изкарвани като преди. А те са и  натоварени, сега и в следващите седмици са със страшно много ангажименти. За бордюрите има хора. Трябва да се почисти от боклуците. Учениците трябва да се  научат да не хвърлят, а да прибират. Освен това – продължи Пепа Кръстева – БКС днес не разполага с много хора като преди 20 – 30 г., а разполага с ограничен капацитет. И хората сами не излизат да чистят, казват – нали плащаме такси и данъци. Те за 8 лева  годишно очакват общината да им изчисти пред къщите и вратите ли?
Стела Петрова – директор на ОУ “Св. св. Кирил и Методий” с думи на благодарност заради хубавата идея се обърна към Ангел Кънчев: Това може да го предложи и каже само човек на вашата възраст. Но времето е друго, г-н Кънчев. Да, беше хубаво! И аз съм била ученичка. Времето сега не е такова. Не може да стане! Защото ние, за да изкараме децата извън училище, трябва да имаме разрешение. Казва се безопасни условия ня труд. Не дай Бог, ако стане нещо!  Мине кола, пътно произшествие – знаете ли какво следва за мене, за него (сочи Върбан Върбев). Но в сряда, на 21 април (всъщност 20 април) – в Деня на земята цялото училище следобед ще излезе да почисти района и около него. Но на следващия ден ще е пак същото.  Ние не можахме да научим децата да пазят! Най-удобен ден за нас е сряда, четвъртък вече е празник. Всеки клас си знае работата. Заповядайте при нас и се потопете в тази атмосфера – обърна се директорката към Ангел Кънчев, който й благодари не толкова за поканата, колкото за откровението. Г-жа Петрова обясни защо не възприема боядисването с вар. След като дъждът измие варта, става некрасиво и неестетично.
Присъединявам се към предложението на г-жа Петрова, каза представителката на СОУ “Черноризец Храбър” Жасмина Станчева. И ние имаме подобен план за почистване, допълни тя. Приблизително същото посочи за своето училище и пом.-директорът на ПГСС Галина Димитрова. По-дълго говори Върбан Върбев -  директорът на ПТГ “Симеон Велики”. Той приветства инициативата на Ангел Кънчев – един човек, който дори не е от града. Идете в Хан Крум и вижте колко добре е подредено и чисто  не само в неговия дом и пред дома му, но и наоколо – по неговата улица. Но първо да оправим улиците на Преслав, после вече бордюрите, да не впрягаме магарето пред каруцата. Да си почистим районите.
Въпреки, че ПТГ има в сравнение с останалите училища най-голям район (3 места по 30 дка), г-н Върбев поиска разрешение за почистване района и на болницата, където е чист змиярник в храсталаците. Но не можем да изчистим за един ден, каза той, с което веднага се съгласи колежката му Димитрова от ПГСС.
На моменти иначе съдържателният разговор излизаше от контрол и  преминаваше в няколко диалога едновременно, при което трудно се схващаше даден аргумент или позиция. Все пак нещо се чуваше. Слушайки, по начало сдържаният Ангел Кънчев възкликна: На мене ми омръзна да търсим оправдания. Все търсим някакво извинение. Омръзна ми  да чета, че Преслав открай време се води от некадърно ръководство. Нека общината и многоуважаемата г-жа Кръстева да търсят пътища. Как Гурково може да разработи програма! Нека да правим нещо. Аз затова съм тръгнал с бастуна си…
След изказване на управителя на БКС, думата взе общинският съветник Радослав Радославов, който, слушайки, прецени за уместно да призова това събиране в общината да не се политизира, а да се обмисли как да се изчисти градът. Според мене – изтъкна той – като инициативност и масовост най-голяма сила са училищата, но и гражданите трябва да се активизират, например трябва да се раздадат повече чували за почистване по пенсионерските клубове… От своя страна Пепа Кръстева сметна за нужно отново да подчертае, че учениците не могат да работят извън районите си…В една ситуация, в която вече трудно се чуваше кой какво говори, неформалният ромски лидер Исмаил Исмаил благодари на Ангел Кънчев за инициативата и се опита да сподели, че предвид плачевното състояние с чистотата на неговия квартал, на хората там ще им трябва повече от един ден. Г-жа Кръстева, зам.-кмет на община Велики Преслав предупреди и него да не очаква помощ от ученици. Накрая някои участници в срещата (а може би и всички) тъй и не разбраха реши ли се нещо по-конкретно по организацията на почистването. Може би още двайсетина минути изслушване, концентрация, по-добро обмисляне и добра воля щяха да стигнат за по-конкретни и ефективни решения. Дали прословутата българска организация по този проблем в Преслав ще бъде изпипана в множество допълнителни  двустранни разговори по телефона, ще разберем по масовостта и качеството на работата по почистването още  днес-утре.
Първи започнаха да чистят квартала си ромите на Преслав…

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2512