вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

17 Февруари 11, 08:48
Остават всички отделения в новопазарската болница
Но управителят й д-р Атанасов очаква влошаване на финансовото състояние на болничните търговски дружества
В МБАЛ “Д-р Добри Беров” ЕООД  - Нови пазар през настоящата година няма закрито отделение, остават всичките шест досегашни – вътрешно, неврологично, детско, хирургическо, интензивно и отделението по физикална рехабилитационна медицина, като вътрешното е второ, по-високо ниво на компетентност по стандартите, а останалите пет са първо ниво, най-ниското – съобщи д-р Атанасов, управител на дружеството. Второ ниво са и двете лаборатории – клиничната и по микробиология. 41 лекари работят на трудов договор в болницата, където въпросът с персонала се смята за решен. Няма неизплатени миналогодишни заплати, в близките дни работещите ще получат и парите си за януари.
Задълженията на болницата постоянно се променят, защото едни се появяват, други се изплащат, но към момента дължимите суми са около 460 хиляди лева, продължи с информацията д-р Атанасов. От тях около половината са просрочени, тоест носят наказателни лихви, продължи той. Управителят на новопазарската болница отговори и на въпроса какви най-общо  са основните проблеми, свързани с договарянето през 2011 г.
 - Единият проблем е свързан с бъркотията, която се създаде от несъответствието между медицинските стандарти и изискванията на НЗОК (Националната здравноосигурителна каса) за сключване на договор по клинични пътеки. В резултат на това през тази година болницата в Нови пазар вероятно няма да може да работи по над 10 клинични пътеки, по които до миналата година е работила и пациентите ще трябва да се насочват към други лечебни заведения. Другият проблем е свързан с правилата на НЗОК за определяне на стойностите на така наречените прогнозни бюджети. Институциите не спират да повтарят, че системата се е успокоила, че разпределението на средствата ще е прозрачно, че едва ли не лимитите ще се предлагат от самите директори на болници и че парите ще са повече от миналата година. Всъщност парите по-всяка вероятност ще са по-малко, защото за база ще се вземат плащанията от миналата година, ще се имат предвид новите разрешения за дейност със съответните нива на компетентност и броя на договорените през тази година клинични пътеки, който съответно ще е по-малък. В същото време разходите на болниците ще са по-големи заради изпълнението на изискванията за персонал и апаратура по новите стандарти и резултатът ще е влошаване на финансовото състояние на болничните търговски дружества.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4627