вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

15 Януари 11, 19:38
Спестяваме 6 млн. лв., ако се преброим електронно
България може да спести около 6 милиона лева, ако поне 20% от хората се преброят електронно
Това стана ясно на семинар за преброяване 2011, организиран от Националния статистически институт (НСИ), предаде БГНЕС.

В Испания в първото електронно преброяване са участвали 20% от хората. Ние целим това, каза Деян Славов, директор на териториално статистическо бюро Варна. "За подобно преброяване мисля, че беше доста добър резултатът във Варна, където нямаше преброители, а имаше 2000 души, които се преброиха по интернет", каза той.

За преброяването тази година ще се необходими 27-28 милиона лева. Най-много от тях - около 20 милиона лева ще бъдат дадени на 55 хиляди преброители-контрольори. Последното преброяване от 2011 г. е струвало на страната ни около 21 милиона лева.

За преброяването на 1 българин са необходими между 1,5-2 евро. В другите страни от европейския съюз са необходими по 4-5 евро за преброен човек. Това каза Финка Денкова, директор на Дирекция "Демография и социална статистика" в НСИ.

 ОТ НСИ организират семинари, с които да мотивират служители в държавната администрация да се преброят електронно. За преброяването тази година са отделени около 87 хиляди лева за платена пиар кампания, 20 хиляди лева е струвало изработването на аудио и видео клип, който да разясни кампанията. Той ще се завърти на 24 януари.

На 1 март ще бъде обявен финалът на кампанията и ще стане ясен процентът на преброените българи. Пълните резултати ще станат ясни в началото на април.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5039