вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

16 Декември 10, 08:35
Съветниците Радослав Радославов и Валентин Ангелов подемат важна инициатива
Тръгва подписка за решаване на дълго отлаган, но важен въпрос, засягащ над 400 ползватели на земя в община Велики Преслав във връзка с параграф 4 от Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, за изготвяне на планове за земеразделяне в местностите Дервиша, Тунесец, Бобая, Аргата и други, както и за селата Хан Крум, Троица и Осмар

Макар че решаването на този въпрос е държавен ангажимент, Радослав Радославов и Валентин Ангелов отдавна са се заели с проблема, защото справянето с него би било от полза не само за пряко засегнатите лица, но и за цялата Великопреславска община. На нейна територия по тази тема двамата съветници не би трябвало да имат опоненти, но вече три години кой знае защо техните усилия не срещат достатъчно разбиране и подкрепа. Въпросът, който те са поставяли пред общинската власт в Преслав и на вниманието на държавната в Шумен, в един момент може да се окаже по-неотложен, отколкото си мислят в общинския съвет, общинската администрация, както и в областната управа.
Става дума за това, че от много години над 400 души предимно от Велики Преслав, Хан Крум, Троица и Осмар ползват раздадена им някога земя, която обаче не е тяхна собственост, не могат да разполагат с нея като със своя, не могат нито да я продават, нито да инвестират в нея. Много от ползвателите на такава земя са създали трайни насаждения и са построили немалки сгради с надеждата, че един ден ще се узаконят ползваните от тях имоти. Отлагането на този въпрос очевидно не е в техен интерес и е една от спънките за стопанското развитие на цялата община. Затова съветниците Ангелов и Радославов не веднъж са предлагали да се заделят от общинския бюджет средства за изготвяне на планове за земеразделяне с цел узаконяване собствеността на ползвателите. Засега – казват те с горчивина – без резултат. Нито сегашният, нито предишният кмет са поставяли въпроса пред областния управител. Никакво разбиране от общинския съвет и от общинската администрация! Толкова много пари се изхарчиха за писане на нереализирани проекти – продължават двамата, а се гледа с пренебрежение на този така важен въпрос. Важен и за това, че нерешаването му води до спорове за границите и до конфликти. Няколко броя на “Тича” през последните две години са отразили някои от тях. По конкретен повод изданието е цитирало народната мъдрост “Добрата ограда прави добрия съсед”. Остава в нея да се вслушат определени представители на местната власт. Уреждането на проблемите би дало шанс за по-голяма сигурност и инициативност от страна на ползвателите. Обратно, неяснотите и неуреждането на въпроса може да го превърне неизвестно кога в аналог на много неприятния пресен несебърски случай.
Затова ние инициираме подписка с искане да се предприемат конкретни стъпки в нужната посока. Единствената цел на подписката – уверяват инициаторите й – е да се подтикнат администрацията и  общинските съветници към  решаване на въпроса. Подписката стартира. Гражданите могат да я подкрепят с подписите си. Списъците се намират в пенсионерските клубове на Велики Преслав (трите), Хан Крум, Троица и Осмар, както и в кметствата на същите села. Двамата инициатори могат да бъдат търсени за разяснения и повече информация.

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5628