вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

20 Октомври 10, 20:59
Май изгоряха 330 000 лева общински пари
Оживяването на бляскавия век на цар Симеон се отлага за неопределено време Много неприятно за Велики Преслав:
Лошата новина гръмна с всичката си сила и вече се коментира не само в силно потърпевшия Преслав, но и в други селища от района. Грандиозният проект “Векът на цар Симеон оживява”, който беше голямата надежда за едно добро туристическо бъдеще на старопрестолния град, ще се осъществи само ако стане чудото обжалване на съдбоносното решение да бъде чуто и уважено от тъй наречения компетентен орган. Ако не бъде чуто и уважено, многомесечни усилия и стотици хиляди левове народна пара ще са отишли на вятъра. И от романтичното уповаване в авторитета на заслужили, уважавани,  добронамерени, но не особено влиятелни консултанти (за компетентността им нищо не мога да кажа), преславските общински съветници, призвани да вземат решения, ще преминат най-вероятно към много по-близкото до суровата действителност усещане, че скъпата игра на проекти в български условия  силно се доближава до най-обикновения комар.
Съвсем наскоро кметът Димо Бодуров по време на пресконференция посочи, че “община Велики Преслав вече е инвестирала в проекта 330 хиляди лева и е готова в тези тежки условия до поеме и 15 % съфинансиране на мащабния проект”. После от Министерството на регионалното развитие и благоустройството дойде Решение № РД – 02 – 14 – 1744 от 13.10.2010 г. най-отпред със списъка на проектните предложения, одобрени за финансиране. Дали тези посочени в него немалко на брой ощастливени общини са били споходени  единствено от късмета и благоразположението на оценяващите или са имали и добре подготвени екипи, способни да разработват проекти на ниво? Както и да е, проектното предложение на община Велики Преслав с номер BG 161 PO 001 – 3.1.02 – 0102, което виждаме в списъка на отхвърлените проекти, “не преминава етапа на допустимост поради включени дейности , свързани с ново строителство:
1. Предвидено е изграждане на Посетителски център с покрита макетна възстановка”.
2. Към сградата на читалище “Развитие” в града се предвижда преустройство с пристрояване на част от партерен етаж с цел обособяване на подходящо място с модерно оборудване за информация и услуги на туристите.”
Ако провалът на начинанието бъде потвърден след 14-дневния срок, ще бъде до болка осъзнато преливането от премерения риск към упояващия хазарт, но надали ще се потърсят и открият виновни за ситуацията.
На мен ми омръзна да слушам за проекти и да не виждам тяхната реализиция. Писането на проекти е едно, одобрението – съвсем друго, а за реализицията им трябват още средства. Има ли общината такива възможности? Ще се върна назад в началото на мандата, когато се гласуваше структурата на общината. Тогава бях предложил да има звено в общинската администрация, което да се занимава с изготвянето на проекти по европейските фондове и програми. Кметът ми отговори, че общината не разполага със средства за заплати на работещите в такова звено. Интересно би било, ако се направи едно проучване за това колко пари е платила общината досега на външни консултанти по проекти и с тези същите пари, ако ги бяхме дали за заплати на такова звено, дали нямаше да ни излезе няколко пъти по-евтино за същата свършена работа?
Тези предупреждаващи думи на общинския съветник Радослав Радославов са казани не сега след провала на проекта, а още през зимата, като са поместени във вестник “Тича”, бр. 50 от 10 февруари 2010 г. Поемането на общински дълг от 1 млн. лева в период на световна финансова и икономическа криза  за писане на проекти – продължава г-н Радославов -  е изключително неразумна постъпка. На такъв дълг единствено бих се съгласил, ако касаеше неотложни и спешни мерки като запазване на общинската болница. Това са част от мотивите ми – довършва той – за отрицателния вот, който дадох на бюджета.
Увлечението на кметския екип по заеми и проекти е коментиран от съветника Радослалвов седем месеца по-късно, при актуализацията на същия този бюджет, когато отново на страниците на “Тича” (бр. 73 от 1.9.2010 г.), притеснен от гласуван нов общински борч от 750 000 лева пак за писане на проекти, г-н Радослалов публично предложи  кметът да реши една пряко свързана с общинските проблеми и с темата за проектите най-обикновена математическа задача.  Отговор от инж. Бодуров засега няма.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.2557