вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

17 Септември 10, 15:10
Закриването на училището във Веселиново има и добри страни
     Радостин Димитров е заместник-кмет по образование, социални и културни дейности в община Смядово. Разговорът ни се проведе по миналия петък непосредствено след завръщането му от Шумен, където урежда транспорта за веселиновските ученици през предстоящата учебна година. По обясними причини училището във Веселиново се закрива. Децата от селото вече ще се обучават в средищното училище, каквото ще бъде за тях  СОУ “Свети свети Кирил и Методий” в град Смядово. В него веселиновските ученици вече ще бъдат не в слети и маломерни паралелки, както досега, а в пълни и това е само едно от положителните неща при наложилата се смяна на мястото за обучение, смята г-н Димитров. Освен това – допълни той – 90 на сто от децата, идващи от закритото училище са ромчета и в новата среда на общинския център те ще намерят по-добри условия за интегриране. Знае се каква може да бъде подготовката в едни слети паралелки, където учат заедно примерно трети, първи, четвърти класове…
      Разстоянието между Веселиново и Смядово е 12 км. Докато за другото средищно училище в общината – това в село Янково – има общински автобус, който вози учениците от близките села, транспортът за веселиновските деца трябва сега да се урежда, но зам.-кметът Димитров не вижда никаква пречка въпросът да бъде решен до 15 септември. Общината ще осигури транспорта, а разходите поема държавата. Родителите  на ученици до 16 г. за път няма да плащат нищо.
      Друга положителна страна в случая е по-добрата база, която ще ползват пътуващите от Веселиново ученици. Имаме много добър стол, в който се готви добра храна и за още 80 души от социалния патронаж, увери г-н   Димитров. За веселиновските деца не само пътят, но и храната ще бъде безплатна. Освен по-добрите условия за възприемане на знания, в сравнение с Веселиново Смядово с новата си голяма спортна зала дава много по-големи възможности за спортуване.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5012