вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

14 Юли 10, 14:43
Активни сме, не се спираме…”

Културният клуб на пенсионерите във Велики Преслав е сдружение на юридически лица с нестопанска цел, регистрирано в Шуменския окръжен съд още през 1999 г., макар че на практика съществува и развива свой живот и от по-рано.  Сдружението осъществява общественополезна дейност, изразяваща се в обединяване на преславските пенсионери от града и кв. “Кирково” с цел поддържане на самочувствието им при създаване на условия за по-приятно и полезно прекарване на свободното време чрез различни форми на организираност. Културният клуб (или сдружението) включва в структурата си четирите клуба на града, включително и този в Кирково, като управителният съвет е един. Председател на УС на клуба е Величка Бодурова.
Нашата основна цел е да осъществяваме по-добра адаптация на хората, навлезли в  “третата възраст”, от едно социално положение – работещи – към друго, това на категорията пенсионери, смята г-жа Бодурова. Стремим се да бъде преодоляна самотата, в която попадат някои от нас, продължава тя. Някои от членовете на клуба са останали сами, след като са овдовели, а децата им отдавна пораснали, със своите си грижи, отделени и далече от тях. Когато заела поста председател на Културния пенсионерски клуб през септември 2009 г. – разказва Величка Бодурова, членовете в града били 180, а сега вече са 300. Защо се увеличиха ли? Провеждаме много мероприятия, изброява тя определени чествания, празници, рождени дни и инициативи, някои осъществени без особени поводи. Осмисляме времето си чрез участие в художествената самодейност особено чрез певчески състави, не пропуска да посочи тази похвална дейност г-жа Бодурова точно когато в залата на централния клуб половината от присъстващите мъже оживено са се отдали в играта на карти и табла, а другата половина на силния пол с интерес следи действията по масите, ако не се е отдала в четене на вестници. Да, с усмивка отвръща на един резонен въпрос  председателят на клуба, наистина в певческия състав има само един мъж, акордеонистът. Но веднага следват думи в защита на доброто име, работата и способностите на мъжете от клуба, които по-активно участват в други полезни и похвални дейности. Незаменими са те със своите умения особено в ремонтите, в уплътняванията на врати и прозорци,   при подготовката на клубните помещения за зимни условия, при зареждането с дърва.
Както навсякъде, парите не стигат - -засяга материалната тема г-жа Бодурова. Членският внос е 2 лева за година. От общината плащат консумативите – ток, вода, телефони, а също и възнагражденията на отговорниците на клубове, които за цял ден работа и отговорност за материалната база получават жълти стотинки – по 50 лева месечно. Освен това ни предупредиха, че е възможно да намалят общинската субсидия с 30 %. Затова в тези тежки времена разчитаме и на собствени сили, и на спонсори. Благодарни сме на фирмата “Антас” с управител Атанас Неделчев, дава ни пари и кооперация “Напредък” – Кирково с председател Йордан Спасев, помага ни и БКС – Велики Преслав.
Ние работим съвместно с местния клуб на инвалидите, още повече, че неговият председател Йорданка Димитрова е същевременно отговорник тук, в централния клуб. Част от помещението, което ни е дадено от общината, ние предоставяме за ползване от клуба на инвалидите. Някои хора са членове едновременно и на двата клуба. Имаме връзка и с клуба на незрящите, който е в Парната махала. Нито по тези признаци, нито по религиозни или етнически делим хората, а се стремим към по-активно общуване, споделя Величка Бодурова. Целта ми като председател е да привличаме младите пенсионерки и пенсионери, тези на 60 – 63 години. Иска ми се да дойдат още повече учителки и учители, да ги включим в различните си групи и певчески състави, с които се явяваме на областни и други прегледи на художествената самодейност. Примери за добро представяне там са нашите членове Добринка Велинова, Йордан Иванов и други.
Ежедневието ни протича в подготовка или осъществяване на различни екскурзии, на срещи с пенсионери от други клубове, когато ние сме или домакини, или гости, в  провеждането на други дейности. Освен изнасяне на беседи, правим си например седянки както някога, на младини – приказки, смях, разговори, плетене. За Първа пролет бяхме в Търговище като гости на тамошния клуб “Стефан Караджа” и си прекарахме много добре на една хижа; преди това бяхме радушно посрещната в русенския клуб № 3 (без име), но ще запомним това гостуване и с преминаването на Дунава по Моста на дружбата и краткото ни посещение в Гюргево. Ходили сме и по други градове, посрещали сме хора от там. Разбира се, поради ангажименти и здравословни проблеми, не всички наши членове могат да се включват в такива дейности, в които обаче често участват и по-възрастни хора – над 75-годишни. С една дума казано – не се спираме. Скоро с два автобуса 50 души посетихме  Нови пазар като гости на техния клуб №1 “Здравец” с председател г-жа Гьорева. Посрещнаха ни изключително добре, чудесни хора, беше много весело. Срещнахме се без особен повод. Просто връщане на визита, защото по-рано те вече бяха идвали при нас, уточни Величка Бодурова.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.7808