вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

Вземи в gLOG
16 Юни 10, 11:31
Болярски стан и то какъв
Георги Радославов Георгиев от Велики Преслав сега със своите 47 г. е в средната икономически активна възраст. Покрай основната си работа от 1989 г. и досега без прекъсване е производител на култивирани печурки. Преди няколко години също с цел гъбарство купил стара къща с голям двор. Но когато достатъчно силно усетил това, което в България едва ли не всеки знае – че от земеделие не се богатее – решил да насочи бизнеса си и към селския туризъм. Покрай практическата липса на хотел във Велики Преслав, това му намерение било силно мотивирано и от патриотичната идея да се запази традиционно българското в града с толкова голям исторически потенциал, който като стара столица трябва да се утвърждава като туристически център. И така бавно, постепенно, с много труд, средства и желание върху основите на стогодишната сграда се издигнала новата къща за гости. Георги доста се постарал  да запази в нея признаците на стария български бит и старата българска архитектура.
Къщата за гости “Болярски стан” освен с оригиналния надпис и с чистотата си, отвън на ул. “П. Волов” 16 не впечатлява с нищо, което  да те пренесе в далечното минало. Когато обаче влезеш и се озовеш зад високата масивна ограда, и професор по археология или етнография да си, ще ахнеш от изненада почти както през Х век са правели захласнато простите селяни пред Симеоновия дворец. В почуда толкова далеко на изток от Гринуич приятно би се впечатлил от зеленината не само обикновен поданик на британската кралица, но дори и потомък на английски благородник. Защото няма да види само стотина квадрата или най-много четвърт декар с райграс, а една голяма,  свежа и добре окосена морава. И не знаеш кое в двора най-силно ти грабва окото – тревната площ ли, басейнът ли, големият бор и още по-старите орехови дървета ли, а може би традиционната, но при необходимост функционираща пещ или окаченото на чисто бялата стена 140-годишно дървено рало, подарено на Георги от преславския общественик д-р Радев, лекар в местната болница.
За радост на собственика на къщата, един от първите гости бил Николай Овчаров, който през късната есен на миналата година представил проекта “Векът на цар Симеон”. Професорът бил силно впечатлен от видяното, още повече, че според наблюденията му много малко подобни къщи са останали в България. Долу в механата  той цяла вечер се радва например на кюприята, както се нарича тука дървената носеща колона, няма да забрави Георги срещата си с известния археолог. Много други известни и не толкова известни българи и чужденци, аристократи и “простосмъртни”, туристи и гости с различни материални възможности и от различни посоки на света ще привлича в бъдеще старата ни столица. В изключително удобния “Болярски стан” тези хора могат да изживеят незабравими мигове на тревата, под орехите, до басейна, в механата, край пещта, по стаите – винаги потопени в атмосферата на стария български бит.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.6481