вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

20 Май 10, 10:31
ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА В. ПРЕСЛАВ Е В ХОД

На сесия се реши и кандидатстването на Община В. Преслав за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за развитието на  туристическите атракции” .Общината е класирана  в предварителният подбор на проекти  по схемата на престижното 8-мо место с проекта „Векът на Цар Симеон Велики оживява”. С писмо на МРРБ  е получена покана за представяне на цялостно проектно предложение и техническа документация, които предстои да се депозират в МРРБ до 1 юни 2010г. Предназначението на обектите по предложения проект няма да се променя за период не по-малък от 5 години, след приключване на дейностите по проекта, обектите на интервенция няма да бъдат отдавани за стопанисване от други физически или юридически лица. Предвидените дейности по проекта съответстват на приоритетите и мерките на общинския план за развитие 2007-2013 г. Определен бе размер на средствата за финансиране в следващата фаза на кандидатстване, съгласно изготвената и остойностена документация, в размер на 15% от общата стойност на проекта, но не повече от 1 055 315.40 лв.
Съветникът Р. Радославов зададе въпрос дали след като не са необходими държавни средства за управлението на ИАР, ще се наложи да се дадат общински и откъде ще се намерят въпросните – над 1 млн. лева. „Средствата ще бъдат от общинския бюджет – бе отговорът на кмета Бодуров. Георги Майсторски допълни, че се търсят форми ИАР да се даде за управление на общините и не би било възможно след изтичането на 5-те години срок да се даде за управление на частник.
Съветниците решиха да се кандидатства по дадената схема.
Кметът Д. Бодуров поясни, че въпросните средства представляват максималната сума и фактически тя ще е по-малка. До момента общината е осъществила някои плащания, за 2 години могат да се заделят още, също и ФЛАГ ще поеме част от сумата под формата на разсрочено плащане, така че няма да има отражение върху бюджета на общината. Радославов попита отново – кой след 5 години ще стопанисва обекта и ще събира такси. „Имаме звено към Общинска администрация – отговори кметът – средствата от туристите ще остават в общинския бюджет. Но едно от условията е – отпусканите финанси да генерират приходи за увеличаване на туристическите атракции, а не да се връщат в общината, така че част от тези средства ще съфинансират общината

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.0888