вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

11 Май 10, 15:38
УЧЕНЕТО ВЪВ ВАЛЕНСИЯ - ЕДНА МЕЧТА

“Обучение през целия живот - Европейска ИКТ практика” – е названието на проекта с който бяха на двуседмично пребиваване в Испания ученици от ПМГ “С. Велики” В. Преслав заедно със своя директор Върбан Върбев. До момента са получени 60% от средствата по проекта, останалите 40 се очакват наесен, когато проектът ще приключи.
Общо 20 деца от 10 и 11  клас от специалностите “Икономическа информатика” и “Компютърни мрежи” имаха щастието да пътуват за град Валенсия за това практическо обучение по проекта. Партньор и домакин на ПМГ е испанската фирма “Емовиа”.
Екипът е посетил във Валенсия фирми, свързани с икономически и компютърни деийности, както и едно уникално училище, в което възрастта варира от детска градина до студенти! Частно училище с държавен сграден фонд, в което се обучават 1400 ученика, в супермодерна сграда и също такива специалности: като компютърна анимация, кинорежисура, фотография и др.
Знаем от родния опит, че голямото възрастово “разнообразие” в средните училища не е чак толкова положително явление за най-малките. Затова е интересно как стоят нещата в това учебно заведение?
”Всяка възраст си има свой вътрешен двор – каза г-н Върбев. – И при това положение е изключено най-големите например да се отзоват с цигари край най-малките или нещо подобно. Всичко е предвидено...В почивните дни посетихме парка Океанографио, в който са събрани всички видове морски животни, без китовете. Нещо грандиозно, слаба прилика с подобието в нашата Морска градина във Варна. Влизаш в един тунел и – все едно си на морското дъно! Испания е пълна със забележителности. Една от тях е и замъкът Кастело, който посетихме...Запознахме се и с работата в една счетоводна кантора. “
Интригуваща е била визитата в Стопанската камара на област Валенсия и запознаването с икономическия потенциал на региона. Също и – посещението в Икономическия университет в града, в който се обучават 300 000 студенти! И където само библиотеката е 7-етажна, с най-съвременни технологии...
Могат още да разказват – и деца, и учители за това невероятно приключение, което в крайна сметка е обогатило техните знания и дано някои имат късмета да учат по-нататък в такива училища, за които може да се мечтае!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4014