вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

15 Април 10, 10:31
ОЦЕЛЯВАМЕ И ТО – КАЧЕСТВЕНО

Разказва Дарина Тотева – организатор културни дейности в читалище  “Хр. Ботев” Нови пазар – за това, как по време на криза духовният център на града успява да запази дейността си…
Мога да кажа, че с много работа и възрожденски дух оцеляваме , и то качествено. Защото всички художествени колективи и школи към читалището са запазени. Например библиотекага, която сега разполага с 52759 тома, често закупува нови, получава книги от дарения, включително и от големи издателства като “Захарий Стоянов “ на Иван Гранитски. Миналата година спечелихме два проекта за 5787 лева, с които закупихме книги, компютърно оборудване и копирна машина. Сега освен от общината, освен от държавата, която чрез Министерстното на културата ни плаща заплатите, разчитаме и на средства от стопанска дейност. Отдали сме под наем три кафета и около 60 дка земя. Освен това управителният съвет взе решение всеки наш концерт да бъде с билети. Евтини, но все пак е приход. Така например вокалното студио “Доминанта”, което скоро издаде диск, ще си покрие разходите за него с няколко концерта. На 3 март при представянето на диска зрителната ни зала беше пълна – дойдоха към 400 души.
Танцовият ни състав “Луди млади” събира над 80 деца и младежи в различна възраст – от детската градина до 12 клас. Усилено се работи в Обединената школа по изкуствата “Калина Малина”! Няма как да не спомена нашия театър. ДТС “Буратино” и младежката театрална трупа подготвят кадри за театралната трупа “Мелпоарт”. Новопазарският “Мелпоарт” е най-добрият аматьорски театър в България. Печели само първи и специални награди. Така беше, когато през 2008 г. с “Опит за летене” на Радичков обиколихме България. Миналата година с “Женитба” на Гогол” в турския град Денизли на театралния фестивал на любителското творчество спечелихме наградата на фестивала, която -“Златният петел”/Петелът е символ на града/. Началото на театралната дейност в Нови пазар е поставено през 1881 г. и до днес тя не е прекъсвала. И през войните не е прекъсвала. Че сегашната криза ли ще ни уплаши! Други чисто новопазарски инициативи са ежегодният конкурс за акордеонисти ”Танцуващи ритми”, тази година - от 22.04 до 25.04. Единствен в България е; националният конкурс за гайдари и инструментални състави “Вълшебни ритми”- ще бъде от 7 до 9 май; на всеки три години се провежда националният конкурс за детско-юношеска литература на името на Калина Малина, чието детство е преминало в Нови пазар. По швейцарски проект, финансиран съвместно с общината, беше създадено и продължава да работи телевизионното студио “Часът на Нови пазар, чиято програма се излъчва три пъти седмично по един час.Връбница никога не минава без общоградско увеселение на реката край църквата – още преди 1989 г.

 Записа: Веселин Йорданов


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.0497