вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

Вземи в gLOG
01 Февруари 10, 19:41
Млекомати увеличават доходите на фермерите
ЕВРОПЕЙСКИ ХИТ Млекомати увеличават доходите на фермерите

Ниските изкупни цени принуждават млекопроизводителите да търсят преки пътища към джоба на потребителите - без посредници 0 Ще станат ли автоматичните крави реална конкуренция на млекопреработвателите?

Световната криза удари много болезнено европейските млекопроизводители, които цяла година бяха принудени да продават продукцията си под себестойност. Това стана причина те в спешен порядък да търсят нови пътища към потребителите - без посредници. От миналата година в Европа с нарастваща популярност се ползват автоматите за продажба на свежо прясно мляко или т. нар. млекомати. След Италия, Германия, Франция, Испания, Австрия и Швейцария, произведените в Швейцария автоматични крави започват своето триумфално шествие и в други европейски страни. И до края на миналата година броят им продължи да нараства в геометрична прогресия - млекоматите никнат като гъби след дъжд в големите търговски центрове, в магазини, на бензиностанции или направо на улиците на Словения, Словакия, Чехия, Полша, Латвия и Русия.

И всеки минувач може да спре и да си напълни бутилка прясно мляко, като ГО "ИЗДОИ" ОТ...АВТОМАТИЧНАТА КРАВА. В Италия млекоматите са на всяка крачка. Автоматичните крави там вече надхвърлят 1300 броя. В Европа дневното потребление на свежо мляко от един млекомат надхвърля 300 л. До края на 2009 г. в Словения са инсталирани 14 млекомата: 3 - в столицата Любляна, и 11 - в други словенски градове.

По време на тържественото откриване на първия млекомат Симон Превец от словенското Министерство на земеделието, горите и храните подчертава, че "потребителите вече могат да си купуват всеки ден свежо мляко от местните ферми, без да ходят дотам".
Един от словенските млекомати е разположен на малък паркинг край малкия град Севница (който се намира на около 80 км от столицата). Той всекидневно се зарежда с току-що изцдоено висококачествено мляко от фермата на семейство Краинч, което е едно от многото недоволни от изкупната цена на суровината. Затова те са решили да продават продукцията си без посредници - чрез млекомат. Така печалбата им вече не зависи от изкупвача. А 1 л свежо мляко в млекомата струва 1 евро. Друг е въпросът, че фермерът първо трябва да вложи доста пари в машината за мляко - между 8000 и 10000 евро излиза една швейцарска изкуствена крава в зависимост от вместимостта й. Но това е дългосрочна инвестиция, която според специалистите си заслужава.

А предимството за потребителя е, че знае какво точно купува, тъй като информацията е изписана на автомата. Свежото прясно мляко, което автоматичната крава пуска, е С ГАРАНТИРАНО КРАЧЕСТВО, защото ако млякото в него е престояло повече от 24 часа или пък е с по-висока температура от неоходимата, млекоматът просто изключва.
Към днешна дата в Чехия вече работят 3 млекомата, но фермерите се надяват, че броят им ще продържава да расте. По този начин ЧЕШКИТЕ ФРЕМЕРИ СЕ НАДЯВАТ ДА ПОВИШАТ ЗНАЧИТЕЛНО ДОХОДИТЕ СИ. Председателят на аграрния кооператив "Лгота" Павел Весела, който е един от първите собственици на млекомати в Чехия, е убеден, че свежото прясно мляко от автомат бързо ще намери пътя към стомаха, сърцето и...джоба на чешките потребители.

Ето какво обяснява той: Млекоматът продава свежо прясно мляко, охладено веднага след доенето до 4 градуса - с качество, отговарящо на всички европейски изисквания. Купувачът пуска в млекомата монети и си "надоява" желаното от него количество свежо прясно мляко - 0,5, 1, 2 или 3 л (от млекомата може да се купи и съд със съответните размери, ако купувачът не си носи от къщи).

ПРОДАВАНОТО ОТ МЛЕКОМАТА СВЕЖО ПРЯСНО МЛЯКО НЕ Е СТЕРИЛИЗИРАНО И НЕ Е ПАСТЬОРИЗИРАНО, затова вкъщи купувачите непременно трябва да го сварят.
Качеството на автоматично продаваното мляко се контролира всеки месец от санитарни инспектори, снабдени със специални карти, които им позволяват да следят правилното функциониране на машината. Темпераурата в млекомата се проверява автоматично от софтуер на всеки 20 минути. Компютърната програма не позволява изтичане на мляко, ако е налице покачване на температурата на млякото. С вграден SMS-модул в мобилния си телефон фермерът - собственик на млекомата, редовно получава информация за състоянието на автоматичната си крава. Засега в Латвия 7 швейцарски автоматични крави дават свежо прясно мляко. Те са с вместимост 200 л. Фермерите, които са техни собственици, твърдят, че от първия ден, в който работят, купувачите ги "доят" до дъно.

Още не е ясно ДАЛИ МЛЕКОМАТИТЕ ЩЕ СТАНАТ РЕАЛЕН КОНКУРЕНТ НА МАНДРИТЕ
тъй като оборотът все още не е толкова голям. Затова засега литовските млекопреработватели не са обезпокоени за своя търговски оборот. Тъй като млякото в млекоматите е сурово, машината трябва да се зарежда всекидневно, затова логистиката е много важна.

КАКВО МИСЛЯТ СКЕПТИЦИТЕ?
Те смятат, че млекоматите имат повече недостатъци, отколкото предимства. Според чешкия аграрен анализатор Пьотр Хавел фермерите, които сега са въодушевени от появата на млекоматите, впоследствие ще бъдат разочаровани. Ако млекоматът е разположен на прекалено голяма разстояние от фермата, то от печалбата ще трябва да се приспадат и разходите по транспортирането. А по всяка вероятност печалбата няма да бъде чак толкова висока, заключава Хавел. Опонентите обаче контрират, че пастьоризираното мляко в тетрапакови опаковки е мъртъв продукт - обикновено то е обезмаслено, а именно мазнините са носители на вкусовите качества на млякото. Искаме да върнем този ценен продукт на потребителите в онази му форма, в която е познат на цивизацията от хиляди години, заявяват вносителите на автоматични крави.
Кой ще се окаже прав - ще покаже бъдещето. Но едно е сигурно - млекоматите ще изместят нерегламентираната продажба на улицата на прясно мляко със съмнително качество.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4274