вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

13 Януари 10, 20:24
Заявки за нови проекти за ВЕИ няма да се приемат до юли

 

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) спира приемането на заявления за нови мощности за електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до месец юли 2010 г.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на дискусия относно развитието на инвестициите в сектора. Участие в разговорите взеха представители на бизнеса и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Караджова уточни, че процедурно по всяка вероятност временната забрана ще бъде въведена официално след гласуване в Народното събрание. На практика обаче вече нови заявки министерството не приема.

Двамата министри избягваха думата „мораториум“, която беше употребена при първоначалното лансиране на идеята през декември. Впоследствие беше уточнено, че се обмислят само нови правила за тези проекти, но в сряда стана ясно, че ще има и спиране на прием на заявки, и нови изисквания.

Разглеждането на вече подадените заявления за мощности за ВЕИ продължава.

Правилата за новите проекти ще бъдат измислени и приети именно до средата на годината. Предвижда се инвестиционните предложения да се одобряват, ако са конкурентни и си поставят ясни срокове за започване и приключване на изграждането.

Ще се работи и за даването на гаранции за изпълнението на проекта, каза Трайчо Трайков.

За Investor.bg той уточни, че се обмисля въпросът да има банкови гаранции, както например в Гърция, но не посочи в какъв размер от стойността на проекта ще бъдат те.

Банковите гаранции са необходими, тъй като има много заявления, които не стигат до реална реализация, но НЕК и ЕРП-тата са принудени да изграждат електроенергийна мрежа за свързването им, обясни министърът.

По време на дискусията председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев предложи освен банкови гаранции за изпълнението на проектите за ВЕИ, да се изисква от инвеститорите сами да изграждат или да плащат за изграждането на мрежата за присъединяването на техните съоръжения към общата енергийна мрежа.

От своя страна, изпълнителният директор на Булбанк Левон Хампарцумян изказа становище, че и финансовите институции искат да се въведат ред и квоти при реализирането на проекти за ВЕИ. По думите му иначе растежът в този сектор няма да е устойчив.
 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.3159