вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

14 Ноември 09, 15:25
ВЪРБИЧАНИ НЕ ЗАБРАВЯТ СВОИТЕ

Оказва се, че Върбица ни е дала много бележити българи и по-важно е, че те не са забравени от жителите и. Живели преди век, или два, още са в сърцата на хората от планинския град , които всячески искат да увековечат паметта им. Авторът на книгата за Мерсинковския род – Кънчо Тодоров от Шумен, сега разширява идеята за паметник на един бележит върбичанин, предложена преди повече от месец:
„Както вече споделих на празника на Мерсинковския род предложихме да се построи паметник на бележития върбичанин Петър Златев Груев, но сега разширяваме идеята. Нека - както е в много други селища в региона – това да бъде мемориален комплекс на загиналите във всички войни от община Върбица. Ние, представителите на Мерсинковския род иницираме идеята за такава скулпторна композиция. Искаме нашата идея да бъде обсъдена на общинска сесия и да имаме подкрепата на населението.”
 Известен факт е приносът на Петър Зл. Груев – обществен деец преди и след Освобождението – учител, публицист, поет, музикант, патриот – той е местният възрожденец. Събирал е народни песни и сказания от родния край. Основал е местното ученическо дружество „Светлина”, по негова инициатива се полагат основите на читалище „Решимост”. По негово време се поставят първите пиеси, на които той е режисьор, участвал е в тях и като актьор. Автор е на първия учебник по нотно пеене и солфеж в България! Временен дописник на в.”Зорница”. Потомците му са оставили безценен архив! Колосална личност за Върбица, съперничеща с Д. Войников, В.Друмев, С. Доброплодни, С. Филаретов!
От Върбица има десетки загинали  в Сръбско българската война, Балканската, Междусъюзническата, Първата световна, 12 опълченци…„Сега ни трябва идеен проект, спонсори, Инициативен комитет – допълва 85-годишният д-р Антон Сираков, някога - специалист по вътрешни болести в Шумен, също върбичанин. Д-р Сираков един от основателите на курорта Върбица, конкертният му принос е в изграждането на санаториума. Написал е много разкази за Върбица:  „Десетилетие на моето детство”, „На пазар във Върбица”, „На панаир във Върбица”, „Бит на населението във Върбица”.  Секретар е на областния съвет на ветераните в Шумен. „ На времето имаше плочи на отделните опълченци, но събориха много къщи, с тях се унищожиха и плочите – продължава той. -  Участник съм във втората световна война и ще задействам организацията на това начинание. Има още един много велик върбичанин - Турко Василаки. За него Антон Страшимиров е казал: „Едно селянче от Върбица се въздигна толкова, че започна да сваля и да качва везирите в Истанбул…”
Идеята е дадена, остава да бъде приета и продължена от жителите и общинското ръководство на Върбица!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.7516