вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

08 Септември 09, 09:42 / Автор: Ани Пармаксизян
Конфискуват всички необясними богатства

Държавата ще конфискува имоти и коли, купени с незаконни доходи, дори и когато собствениците им не са разследвани.

Това предвиждат промени в закона, по който работи комисията "Кушлев". Сега незаконно придобито имущество се отнема само ако притежателят му е разследван за определени видове престъпления.

С поправката ще се върне предишното положение, при което съдът конфискуваше имущество и без наказателно дело, когато законните доходи на гражданина и семейството му не съответстваха на демонстрираното благополучие, каза вчера правосъдният министър Маргарита Попова.

По старите правила бяха конфискувани имоти на Боян Петракиев-Барона, на вдовицата на Константин Димитров -Самоковеца - Ангелина.

Делата по Закона за собствеността на гражданите бяха заведени от Софийската окръжна прокуратура, която Попова оглавяваше дълги години.

При сегашния закон, известен като "Петканов", комисията "Кушлев" иска запор на незаконно имущество само при внесен обвинителен акт срещу собственика му и започва дело за конфискацията само при влязла в сила присъда.

Поправките в закона са една от 57-те мерки за борба с корупцията, мафията и за реформа на съдебната система. Те са изготвени от правосъдното министерство след препоръките на Европейската комисия в последния й доклад.

Министър Попова представи вчера мерките пред посланиците на държавите -членки на ЕС, у нас. Предложенията в областта на правосъдието и вътрешния ред ще бъдат внесени за обсъждане в правителството утре, трябва да се осъществят до края на годината. Мерките ще бъдат представени и в Брюксел по време на първата премиерска визита на Бойко Борисов и министрите му.

Правосъдното министерство е предвидило промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, които ще доведат до по-бързо приключване на разследванията. С изработването на нов Наказателен кодекс няма да бързаме, подчерта Попова.

Спецекипи на МВР, прокуратурата и ДАНС ще се занимават с три вида престъпления - злоупотреби с еврофондове, корупция по върховете на властта и организираната престъпност. Предвиждат се конкретни мерки, за да няма дублиране на правомощията на МВР и ДАНС.

Ще продължи контролът върху делата с обществен интерес - защо и кой ги бави. Ще се анализират и причините, заради които съдилищата връщат на прокуратурата папките за ново разследване.

Експерти ще проверят всички антикорупционни закони, за да се види доколко те си съответстват. Предвиждат се промени в Закона за конфликт на интереси, с които ще се разшири обхватът му. Еврокомисията настоява за създаване на централна система за докладване на конфликт на интереси в администрацията. Набелязани са и мерки за преодоляване на корупционните елементи в данъчната и осигурителната система.

Никой от европосланиците у нас не направи и намек за засилване на мерките срещу България, увери министър Попова след срещата с европосланиците у нас.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.912