вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

22 Август 09, 14:39 / Автор: 22 август 2009 / СЕГА
Несебър и Банско са най-богатите общини
Несебър, Банско, Приморско и още куп малки черноморски градчета са сред най-богатите общини в България. Те успяват да осигурят най-много собствени приходи спрямо броя на жителите си.
 
София е едва на 20-о място в тази класация. Това показва последното изследване на Икономическия институт на БАН за териториалните различия в България.
Според данните разликата в приходите, които получават Несебър и най-бедната община в България - Руен, е цели 49 пъти. Собствените приходи на една община идват от местните данъци и такси, управлението на собствеността - продажбите и даването под наем, таксите за детски градини и други общински заведения, наемите от търговците и глобите. Заради огромното строителство и оживената продажба на имоти в района на Несебър общината е получила през цялата 2008 г. по 1845 лв. за всеки свой жител. В двете най-бедни общини - Руен и Върбица, местната власт е успяла да изкара едва по 37 лв. за всеки свой жител.
Сред първите 20 попадат и Бяла, Куклен, Царево, Каварна, Созопол, Поморие, Балчик, Разлог - все общини, където до скоро кипеше усилено строителство на нови хотели и заведения и където търговията с имоти бе най-оживена. Сравнително добре се представят и общини, които не разчитат на туризма, като Божурище (12-о място), Челопеч (13-о), Хасково (17-о).
Много от общините, които са по-напред в класацията, просперират благодарение на факта, че се намират до голям град или имат развита индустрия - например варненските Белослав и Девня, пловдивската община Марица и софийските Елин Пелин, Костинброд и Ихтиман. Във всички тях местната власт успява да спечели над 200 лева на жител годишно.
На долния край на класацията са предимно малки селски общини в Източна и Южна България като Николаево, Неделино, Гърмен. В тях собствените приходи са между 44 и 57 лв. на жител. БАН следи от 14 години насам развитието на 264-те общини в България по определени критерии - облагаем доход, средна работна заплата, изплатени социални помощи, брой лекари и зъболекари и т.н.
Последните данни показват, че в 42% от всички общини тези показатели за живота се влошават. По-зле в сравнение с предишната година се живее в 110 от общините. Миналата година броят на общините, където картината се е влошила, е бил 96. Промени в положителна посока през последните години има в Бургас, Пазарджик, Перник и Сливен. Докато Плевен, Кюстендил, Велико Търново, Силистра, Разград и особено Търговище и Монтана остават трайно на дъното по социално развитие. Изследването посочва, че развитите в социално-икономическо отношение общини са намалели от 34 на 29, а изостаналите са се увеличили от 79 на 81.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.3516