вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

16 Юли 09, 09:34
Превенция на горските пожари на територията на ДГС ,,Върбица”

През последните години огромни площи българска гора изгоря! Къде неволни бяха пожарите, къде волни – всичко това са огромни загуби – икономически и екологични. При липсата вече на озонов слой, а и независимо от него, дървесната сянка е нашето спасение през лятото, дървото е за мнозина огревът през зимата, изобщо – закъде сме без горите? Пазим ли ги, бдим ли над тях, интересуват ли ни? В най-рисковия сезон по темата потърсихме за отговор на тези въпроси директора на ДГС в община Върбица инж. Ивелин Тодоров. Държавното горско стопанство - Върбица е един непрекъснат горски комплекс от двете страни на Върбишкия проход. Преобладават стръмните и  пресечени терени. Общата площ на стопанството е разделена на два горскостопански участъка  първият - ,,Върбица” и 2-ият -  ГСУ - „Елешница”.
Какви мерки се вземат за предотвратяване на горските пожари и за тяхното потушаване на територията на ДГС Върбица?
Горите в района на ДГС Върбица в зависимост от  състава на преобладаващите насаждения и съгласно лесоустройствения проект от 2001 год. са разпределени в два класа на пожарна опасност: В първия клас са 2 790 ха, във 2-я клас на ПО – 15 860 ха. В първия клас на пожарна опасност са отделите с  преобладаващи иглолистните култури и широколистни насаждения, растящи на сухи почви. Във втория клас на пожарна опасност преобладават широколистните насаждения и култури, растящи на свежи и влажни почви.За предотвратяване появата на горски пожари и за ограничаване на разпространението и бързото им потушаване, са предвидени противопожарни съоръжения. Също и - провеждането на мероприятия, които заедно със съществуващите естествени и изкуствени прегради на огъня, ще намалят щетите.
Кои са тези противопожарни съоръжения?
 Бариерни прегради с обща дължина 37 500м, като за естествени прегради се използват реките и шосетата. Лесокултурни противопожарни прегради с дължина 5 500 м -   речни корита, канали, тракторни и камионни пътища и просеки с широчина 5-10 м.,  просеките имат минерализована ивица по средата и  минерализовани ивици с дължина 27 000 м. В тях е премахната тревната растителност, без да са изоравани. Изграждането на нови минерализовани ивици се предвижда в комбинация с лесокултурни прегради, а за наличните е необходимо само тяхното поддържане. Други съоръжения са противопожарните депа – 3, Авио-хеликоптерни площадки – 2 бр.,водоизточници – 5. Противопожарните депа са в с. Бяла река, Разсадника в с. Станянци, и 1 - в административната сграда на стопанството. Депата са оборудвани съгластно изискванията от Наредба №30 на ДАГ и МВР. През 2009 год. през пожароопасния сезон са назначени 4 пожаронаблюдатели - двама за ГСУ ”Елешница”, двама за ГСУ ”Върбица” по НП „ВОБГ” (Национална програма ,,Възобновяване и опазване на българската гора”). Те са в постоянна връзка с горските надзиратели, като ежедневно правят   обиколки на поверените им райони. За по-бързото и ефективно потушаване на горските пожари, към всяко населено място, граничещо с горския фонд на ДГС ,,Върбица”,  са изградени гасачески групи с установен сборен пункт, превозно средство и оборудвани за гасене на пожар. Предупредени са всички кооперации, пчелари, билкари, пастири с декларации да спазват противопожарните изисквания за недопускане на пожар в горите.Възможни  източници, от които би могла да възникне пожарна опасност за горските комплекси в района на държавно горско стопанство ,,Върбица”?
Това са разположените сред тях населени места, пресичащите ги шосета и пътища, биваците на туристи, пастири, горски работници и др. Достъпността на горските комплекси, близостта им до населени места, летните суши са предпоставки за възникване на пожари в земите на стопанството. Причините за възникване на пожари основно са безконтролното палене на стърнища, а в отделни случаи те възникват и от хвърлени не загасени цигари, както и от безразборното палене на огън от пастири, събирачи на билки...
Установили ли сте пожари по изброените причини?
През последните пет години на територията на стопанството са регистрирани 2 незначителни по размер пожара с опожарена площ 53 дка, като причините за тяхното възникване не са установени. Фактът, че на територията на стопанството няма масови пожари говори за една добра организация по тяхната превенция , отлично взаимодеиствие с УПБС - гр. Върбица и компетентност на служителите..
През мин. г. ефективна беше дейността на стопанството за  просветлението на главните шосета и част от камионните пътища, така се увеличи ширината на преградите и в бъдеще ще са готови за потушаването на евентуални пожари в горите.
За първото полугодие на 2009 г. не са регистрирани пожари. За предотвратяването им и осигуряване на пожарна безопасност на територията на стопанството е извършено необходимото.
Територията на ДГС ,,Върбица” е устроена оптимално по отношение на пожарната безопасност: По-голямата част от площта на  стопанството е във втори клас на пожарна опасност, което я определя като зона с ниска степен на пожарен риск. А иначе - в условията на финансова криза, извършването на противопожарните действия, изграждането и поддръжката на противопожарни съоръжения не е лека задача!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9438