вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

25 Февруари 09, 11:19
Проектобюджет в условия на икономическа криз
Проектобюджет в условия на икономическа криза с растяща безработица, намаляващи инвестиции и продажби на имоти, занижени приходи от общински наеми и такси и затруднения за граждани и фирми да плащат в срок налозите си, ще трябва да приемат общинските съветници във В.Преслав. Така кметът Димо Бодуров очерта ограничените възможности на приходоносните източници за общинския бюджет и условията, при които ще работи той. Администрацията има свободата да разработи бюджет, който да отговаря адекватно на потребностите, подчерта градоначалникът и добави: „Идеята ни е да запазим достигнатото развитие на общината и да реализираме важните проекти, без да натоварваме хората и фирмите с допълнителни данъци и такси”. Той каза още, че според инструкциите на Министерството на финансите трябва да се разработят песимистични прогнози за приходите, да се приложи консервативна и рестриктивна политика на разходите и да се сложи край на „монопола на историческия подход – планиране от достигнатото”.
Близо 3 часа след експозето на кмета продължи общественото обсъждане на проектобюджета във В.Преслав, в което взеха участие съветници, общественици, селски кметове и граждани. Над 2.6 милиона лева е приходната рамка на новия бюджет, която залага почти същите постъпления от имуществени данъци и наеми от имоти. Леко завишени са приходите от земи, но силно занижени са таксите от административни услуги, от глоби, санкции и наказателни лихви. По-малки постъпления се очакват от продажба на общинско имущество, а по-големи - от таксата за битови отпадъци. В разходната част на бюджета сме се постарали да няма по-малко заделени средства, като има и пера с по-големи суми, отбеляза финансовият директор Валентин Тончев. В разходната част по-значителни завишения на сумите има за: улично осветление от 110 хил.лв. на 160 хиляди; за ремонт и поддръжка на уличната мрежа от 112 хил.лв. на 150 хиляди; за дейности по благоустрояването от 45 хил.лв. на 77 хиляди; за ВиК-дейности от 22 на 53 хиляди. За издръжка на общинския съвет сумата е близо 100 хил.лв. при планирани за миналата година 70 хил.лв. и изхарчени 47 хиляди. Това завишение за заплати на съветниците ли е, питаха присъстващи в залата. За чистота новият бюджет залага 571 хил.лв. при планирани 415 хил. лв. за 2008 г. и усвоени близо 300 хиляди. 175 000 лв. са капиталовите разходи на общината и 135 600 лв. са предвидени за поддръжка на пътищата. От тези пари 100 хил. лв. са за пътя Надарево - Кочово, 60 000 лв. за асфалтиране и нови тротоари по ул. „Хан Омуртаг” пред детската ясла, 30 000 лв. за сградата за общоселски мероприятия в Миланово. Над 30 хил.лв. са заложени за ремонт на стълбища и площадки в града и 4000 лв. за частично пренареждане на паважа по ул.”Цар Борис І” във В.Преслав. С 44 хил.лв. администрацията предвижда да изготви работни проекти за ремонт на детската ясла и градското читалище. От собствени средства за поддръжка и строително-ремонти дейности са заложени 92 хил.лв. за кърпежи по улиците, 20 хил.лв. за тротоарни плочки в града и 10 хил.лв. за селата. Над 11 хил.лв. има за ремонти на детските градини в Кочово, Троица и Драгоево, 25 хил.лв. за ремонти в сградата на администрацията, 5000 лв. за разширяване на гробищния парк в с.Хан Крум и 23 000 лв. за автомобили. Едната кола е за разнос на храната от Социалния патронаж, другата е за храната на детските градини, а третата - за Дома за деца. Болницата ще получи 48 хил.лв. от тазгодишния бюджет, за да плати монтирания през миналата година парен котел. За укрепване на тавана в зрителната зала на читалище „Развитие” са заложени 18 хил.лв., а от 2000 до 6000 лв. се отпускат за селската чешма в Кочово, за ВиК-инсталацията на кметството в Суха река и за подпорна стена в Осмар. В града на улицата срещу хотел „Ахелой”, се планира изграждане на паркинг. Културната програма на общината възлиза на 25 000 лв., от които ще се заделят пари за изявени спортисти, а детските градини в Драгоево, Кочово и Миланово ще получат по един компютър.
Малко са средствата за селата, възрази Хюсню Мехмед от Троица, а улиците са под всякаква критика. Недостатъчни са парите за озеленяване, градските градинки приличат на селски пасища, протестира Станислав Йорданов. Той пита, рационална ли е инвестицията за пътя Надарево-Кочово, защо се заделят толкова много пари за Общинския съвет, защо продължават да се влагат пари в болницата, чиято приватизация е почти сигурна. Присъстващите поискаха средства за спортните бази и за нарасналите съдийски хонорари. Питаха къде отива наемът от земите на закритото училище в Кочово и ще закрият ли училището в Троица, което според коментарите на присъстващите в залата се оказва твърде вероятно. На администрацията беше напомнено, че трябва да се премахнат незаконните постройки в „Свинеград”, защото там е зона за туризъм.
„Т”

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9894